Cadeautjes uit de keuken

Cadeautjes uit de keuken

Kerstmis en nieuwjaar komen eraan! En bij die feestdagen horen nu eenmaal pakjes. Zorgt de zoektocht naar originele cadeautjes ervoor dat je met de handen in het haar zit? Steek eens de handen uit de mouwen!  Geschenken die je zelf maakt én die ook nog nuttig zijn in de keuken, daarmee zit je zeker goed. We tonen hoe je een mooi pakketje van kruidenzout, kruidenolie en – azijn maakt. Verpak alles met mooie lintjes of zelfgemaakte labels en je hebt een topcadeau!

Cadeau keuken 1.jpg

Kruidenzout

Kruidenzout wordt altijd gemaakt op basis van grof zeezout. Door de extra smaak tilt het je gerechten naar een hoger niveau. Denk bijvoorbeeld aan gekookte aardappeltje: nog een snuifje kruidenzout erover en het is ineens veel lekkerder.

Als je zeezout te grof vindt, doe het zout dan in een blender of in een koffiemolen en laat draaien tot je een fijn poeder krijgt.

Er wordt meestal gewerkt met gedroogde kruiden. Verse of natte kruiden hebben kans om te schimmelen en door het vocht zal het zout aan elkaar kleven. Wil je toch werken met verse kruiden, laat je kruiden dan eerst drogen:

Kruiden drogen

Leg de kruiden op een bakplaat. Zorg ervoor dat de kruiden elkaar niet overlappen, anders zal dat het drogen vertragen. Zet de oven op de laagste stand. Bak de kruiden 2 tot 4 uur tot de kruiden kruimelig zijn. Steek eventueel een blokje tussen je ovendeur zodat het vocht beter weg kan en de tempratuur niet te hoog oploopt. Anders zou je de kruiden kunnen verbranden

Gerookte paprika en chili

  • 200 gr grof zeezout
  • 1 tl chilipoeder of - vlokken
  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Meng alles door elkaar en schenk in een mooi weckpotje, een mooie herbruikbare glazen pot of een  zoutmolen.

Kruidenzout met citroen en mosterdzaad

  • 200 gr grof zeezout
  • Zeste van 1 biocitroen
  • 1 eetlepel mosterdzaad

Rasp de schil van 1 citroen. Dep de zeste goed af zodat het meeste vocht is verdwenen. Meng alles door elkaar en verpak in een mooi potje. Dit kruidenzout is heerlijk op vis.

Kruidenzout met Provençaalse kruiden

  • 200 gr grof zeezout
  • 2 eetlepels Provençaalse kruidenmengeling

Zoutmengeling.jpg

De keuze in mengelingen van kruidenzout is eindeloos! Wees creatief. Probeer verschillende dingen uit. Voeg bijvoorbeeld knoflookpoeder of chilipeper toe voor meer pit.

Kruidenolie

Welke olie je gebruikt als basis kies je natuurlijk helemaal zelf. Wij geven de voorkeur aan oliën die je kan verwarmen zoals olijfolie, arachideolie of druivenpitolie omdat je er in de keuken meer mee kan doen. Ook voor de olie werk je best met droge kruiden omdat natte kruiden de kans op schimmels vergroten.

Pittige chiliolie

  • 500 ml olie naar keuze
  • 10 rode gedroogde pepertjes

Doe de chilipepers bij de olie. Hoe langer de pepers bij de olie zitten, hoe sterker en dus hoe pikanter de smaak zal worden. In principe hoef je de pepers er niet uit te halen, tenzij je na 2 dagen vindt dat de olie al pittig genoeg is. Dan mag dat natuurlijk. Schenk in een mooi flesje..

Rozemarijn en citroenolie

  • 500 ml olie
  • 3 takken gedroogde rozemarijn of 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 biocitroen waar je 3 stukjes schil van haalt met een dunschiller
  • Enkele peperbollen

Doe de 3 citroenschillen bij de olie. Laat 24 uur trekken. Zeef de olie of haal de citroenschil uit de olie. Voeg de peper en de rozemarijn bij de olie. Hoe langer de rozemarijn in de fles blijft zitten, hoe sterker de smaak zal worden.

Zwarte peperolie

  • 500 ml olie
  • Handvol zwarte peperbollen

Doe de peperbollen bij de olie. Laat trekken. Na 3 weken kan je de olie zeven als je liever een zuivere olie hebt. Anders kan je de peperbollen er gewoon laten inzitten.

Kruidenolie.jpg

Kruidenazijn

Met kruidenazijn kan je simpele dressing of mayonaise wat meer smaak en pit geven. Als basis kan je gewone witte azijn, wittewijnazijn of rodewijnazijn gebruiken.

Kruidige azijn

  • 250 ml azijn naar keuze. Wij gebruiken hier rodewijnazijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 theelepel rozemarijn
  • 1/2 theelepel tijm
  • 2 kruidnagels
  • Enkele zwarte peperbollen

Doe alles samen in een glazen fles of pot. Omdat we met gedroogde kruiden werken, kan je alles gemakkelijk laten zitten. Heb je liever een heldere azijn? Dan kan je de kruiden na minimum 1 week eruit zeven.

Dragonazijn

  • 250 ml azijn
  • Grote bos verse dragon

Vul een glazen pot met alle dragon. Druk goed aan en voeg de azijn toe. De dragon moet volledig onderstaan. Laat de dragonazijn 1 tot 2 weken staan zodat de smaken kunnen vrijkomen. Zet op een donkere plaats op kamertemperatuur. Schud elke dag even om. Zeef de azijn na 1 – 2 weken. Zeven kan je best doen door een neteldoek of oude handdoek.

Bewaar de azijn op een donkere plek.

Kruidenazijn 2.jpg

Heb je de smaak helemaal te pakken en wil je nog cadeautjes maken? Bekijk dan zeker eens onze post over hoe je gemakkelijk zelf confituur kan maken