Hoe meer fruit eten

Hoe meer fruit eten?

Zo eet jij meer fruit

Fruit zit vol met vezels, mineralen en vitaminen. De suikers die van nature aanwezig zijn, maken ze verrukkelijk zoet. Andere fruitsoorten zijn dan weer heerlijk zuur en verfrissend. Doordat je ze rauw kan eten, zijn ze een snel tussendoortje. Maar met fruit kan je zo veel meer! Eet jij al 2 stukken fruit per dag? Met deze handige tips en receptideetjes zit jij zo aan je dagelijkse portie.

Fruit kopen

Het start allemaal met meer fruit in huis halen. Geef fruit daarom een vaste plaats op je boodschappenlijstje!

Winkelkar.jpg

Volgende tips zorgen ervoor dat jij  gemakkelijk en goedkoop fruit mee hebt.

  • Wil je niet veel geld uitgeven, dan kies je best voor seizoensfruit. Het is niet alleen goedkoper, maar ook lekkerder.  Maak gebruik van een seizoenskalenders, zo weet je altijd wat er in het seizoen is winter, lente, zomer, herfst.
  • Variatie doet eten. Kies eens voor fruitsoorten die je niet kent en laat je verrassen.
  • Vergeet diepvriesfruit niet! Je vindt er meestal voorgesneden tropisch fruit of bessen. Je kan ze niet alleen makkelijk bewaren, maar ook gemakkelijk gebruiken in allerlei recepten. En ze zijn zeker zo gezond als vers fruit.
  • Niet graag veel kuis- en snijwerk? Sommige winkels verkopen ook voorgesneden fruit. Je betaalt er wel meer voor.
  • Veel fruitsoorten zijn nog niet rijp als ze in de winkel liggen. Wil je onrijp fruit sneller laten rijpen? Leg ze dan in de fruitschaal naast rijp fruit.

Fruit bewaren

Wie fruit op een juiste manier bewaart, kan er langer van genieten.

  • Tropisch fruit en citrusvruchten bewaar je in een fruitschaal.
  • Al het ander fruit bewaar je in de koelkast.

hoe meer fruit eten - fruitschaal.jpg

Een volle fruitschaal oogt niet alleen mooi, maar zal je ook verleiden om meer fruit te eten.

Fruit eten

Fruit kan je aan meer gerechten toevoegen dan je denkt!  

Onderweg of op het werk

Als je niet oplet, kan fruit in een rugzak of handtas al snel in fruitmoes veranderen. Fruitdoosjes zijn een ideale oplossing, maar een simpele (brood)doos volstaat.

Neem je graag fruitsalades mee? Wikkel dan eerst een servet rond de doos en doe vervolgens in een plastic zakje (liefst herbruikbaar).  Zo voorkom je een plakkerige boel in je tas.

Wil je plakkende handen voorkomen, zorg dan voor een servet of vochtige doekjes om je handen mee af te kuisen. Gewoon je handen wassen op het toilet is natuurlijk ook een oplossing.

Ontbijt

Pappen zijn ideaal om fruit aan toe te voegen! Maak je favoriete pap en werk af met vers fruit of nog gemakkelijker: fruit uit de diepvriezer.

hoe meer fruit eten - muesli blauwe bessen.jpg

Ook op je boterham kan je fruit eten. Wat dacht je van een geroosterde boterham met platte kaas, banaan en kaneel, afgewerkt met noten?

Een zelfgemaakte vruchtenspread is lekker op toast. Ga zelf aan de slag en zoek combinaties die jij lekker vindt. We zetten je alvast op weg met dit simpele receptje.

250 g fruitspread 

  • 1 mango
  • 125 g frambozen (vers of diepvries)
  • Sap van een (bloed)sinaasappel
  • 50 g amandelen

Bereiding

  • Schil de mango en snij in stukken, was of ontdooi de frambozen en pers de sinaasappel uit.
  • Doe de mango, de frambozen en het sap van de sinaasappel in een steelpan.
  • Breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen.
  • Hak ondertussen de amandelen heel fijn.
  • Mix alle ingrediënten.
  • Doe de vruchtenspread in een goed afsluitbare pot bv. confituurpotje.

Een zelfgemaakte fruitspread kan je 3 dagen in de koelkast bewaren.

hoe meer fruit eten - Fruitspread (002).jpg

Lunch

Als je een broodje kan afwerken met groenten, waarom dan ook niet met fruit? Leg eens een schijfje appelsien tussen een broodje. Ook in salade kan fruit smaken!

hoe meer fruit eten - aardappelsalade met witloof appel sla garnalen.jpg

Maar je kan er nog meer mee doen. Wat dacht je van een omelet of pannenkoek met fruit?

Fruitomelet

  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 4 eieren
  • 4 el melk
  • Klontje boter

Bereiding

  • Schil de appel en de banaan en snijd in dunne schijfjes.
  • Kluts vervolgens de eieren los met de melk.
  • Smelt een klontje boter in een ruime pan. Leg er de plakjes appel in en laat ze bruinen. Voeg er de banaan aan toe en giet het eimengsel er voorzichtig overheen. Dek de pan af met een deksel en laat je fruitomelet op een zacht vuurtje bakken.
  • Na ongeveer 10 minuten zal de omelet klaar zijn. Dien de omelet lauw op.

Tip: ben jij een echte zoetebek en mag het voor jou wat meer zijn? Dan kan je een zakje vanillesuiker toevoegen aan het eimengsel.

Omelet met noten en fruit

  • 2 eieren
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 10 walnoten
  • 1 tl honing
  • 2 passievruchten
  • 7 frambozen

Bereiding

  • Rooster de grofgehakte walnoten 1 tot 2 minuten. Voeg een tl honing toe. Schep de walnoten in een schaaltje en maak je pan weer schoon.
  • Kluts de eieren en bak een omelet van de eieren.
  • Meng de yoghurt met de passievrucht, verdeel het over het ei en maak het af met de noten en frambozen.

Pancakes met perenmoes

  • 2 peren
  • 3 eieren
  • 115 g bloem
  • 200 ml melk
  • 1 tl bakpoeder
  • boter
  • olie
  • snuifje zout
  • nootmuskaat

Bereiding

  • Schil de peren en snij ze in stukjes.
  • Klop de eiwitten stijf. Meng de bloem, de eierdooiers, het bakpoeder en het zout met melk en roer stevig. Schep er de eiwitten door.
  • Stoof de peren in de boter tot ze zacht zijn. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat.
  • Verhit wat olie in een pan en bak van het beslag kleine pancakes.
  • Serveer ze meteen met een schepje van de perenmoes.

Mag het wat zoeter zijn? Voeg dan 1 el suiker of 1 tl vanillesuiker toe aan het eimengsel.

Havermoutpannenkoeken met rood fruit

  • 1 eiwit
  • 40 g havermout
  • 80 g (soja) melk
  • 6 verse frambozen
  • 6 verse blauwe bessen
  • 6 braambessen (of rode bessen)

Bereiding:

  • Zet je oven op de grillfunctie.
  • Mix het eiwit, de havermout en de soja melk
  • Laat de bereiding even staan zodat het wat dikker wordt.
  • Verwarm een pan op het vuur met boter.
  • Snij de verse frambozen, de verse blauwe bessen en de braambessen in 2. Meng dit door het deeg.
  • Giet je deeg in de pan. Als je pannenkoek onderaan goed is, zet je de pan enkele minuutjes in de oven. Zorg dus voor een pan die ovenbestendig is. 

Warme maaltijd

Niet alleen aan stoofvlees kan je fruit toevoegen. Ook aan andere warme gerechten geeft fruit een zoete toets.  

Probeer deze recepten uit en ontdek:

Fruit als dessert

Fruit is ideaal als dessert, daar schreven we al een blog over. Experimenteer met bereidingswijzen, kruiden en specerijen en ontdek de vele mogelijkheden van fruit.

Gegrilde perzik.jpg

Tags

fruit