Altijd plaats voor dessert

Altijd plaats voor dessert

Ben  je een zoetekauw en wil je jezelf af en toe verwennen met een lekker dessert? Dat kan! Wil je je desserts wat gezonder maken? Dat kan ook! Door bijvoorbeeld minder suiker en vet te gebruiken of net meer groenten en fruit.

Met deze simpele receptjes kan je alvast aan de slag!

Chocolademousse met avocado’s

chocolademousse - avocado.jpg

Ingrediënten voor 4 kommetjes

  • 2 bananen
  • 2 avocado's
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 2 theelepels agavesiroop

Bereiding

Pel de bananen en lepel de avocado’s uit.

Mix de bananen, avocado’s, cacaopoeder en agavesiroop tot een mousse .

Verdeel de mousse over vier glaasjes en zet ze een uurtje in je koelkast.

Na een uurtje wachten zijn ze klaar om geserveerd te worden! Je kan als topping kiezen voor donkere chocolade, rood fruit of noten. 

Appeltjes in de oven

appeltaart met amandelen.jpg

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 200 g ricotta
  • 3 à 4 lepels honing
  • Een handvol geschaafde amandelen
  • 40 g boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet een ovenschaal in en smeer de ricotta uit over de bodem.

Smelt de boter en voeg er de honing aan toe.

Verwijder het klokhuis uit de appels, snij ze in plakken van ongeveer 1 cm en leg ze op de ricotta.

Lepel er de helft van de gesmolten boter met honing over, bestrooi met de amandelen en verdeel daarna de rest van de boter erover.

Bak 25 minuten in de oven tot je appels goudbruin en zacht zijn.

Cake met blauwe bessen

blauwe bessen cake.jpg

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g blauwe bessen 
  • 80 g amandelmeel
  • 30 g suiker
  • 100 g yoghurt (of kokosmelk) 
  • 2 eieren

Tips

  • In plaats van gewone suiker kan je ook gebruik maken van kokosbloesemsuiker. Deze geeft een specifieke karamelsmaak aan je dessert en is ook ongeraffineerd.
  • Je kan de blauwe bessen ook vervangen door ander rood fruit naar keuze.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°.

Smelt de boter. Meng met de eieren, suiker, amandelmeel en yoghurt tot een glad beslag. Meng de blauwe bessen er voorzichtig door.

Vet de ovenschaal in. Doe het beslag erin en bak de cake 20 minuten.

Haal de cake uit de oven en laat deze even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Warme chocolade met rood fruit

aardbeien chocolade.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 60 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
  • 120 g rode vruchten uit de diepvries
  • 12,5 g suiker
  • 1 ei
  • 20 g verse bessen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C

Ontdooi de diepvriesbessen en giet het vocht af.

Laat de chocolade au bain-marie smelten. Scheid de eierdooiers van het eiwit.

Meng de suiker onder de eierdooiers en voeg het diepvriesfruit toe. Giet alles in een kleine, ingevette ovenschaal.

Klop het eiwit op en meng er de gesmolten chocolade onder. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal..

Bak het geheel 10 tot 15 minuten in de oven en werk nadien af met de verse bessen.