WK voetbal België Tunesië

Geniet van België-Tunesië met deze heerlijke gerechten

De eerste wedstrijd is gespeeld én gewonnen! Dat is al een goed begin. Het volgende obstakel is Tunesië. Tunesië staat op de 14e plaats op de FIFA-ranking. Als je weet dat België op de 3e plaats staat, dan zou deze wedstrijd winnen eigenlijk geen probleem mogen zijn. Wij zijn alvast klaar om een tweede overwinning te vieren. En hoe doe je dat beter dan met lekker eten? 

Kruidige gerechten

Het nationale lievelingsgerecht van Tunesië is zonder twijfel couscous. Die wordt op smaak gebracht met een heel arsenaal aan kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan komijn, kurkuma, koriander, kaneel, nootmuskaat… Twee traditionele gerechten zijn:

Couscous is enorm veelzijdig. Bekijk dus zeker al onze recepten en laat je inspireren. 

Ben je niet zo’n fan van couscous? Geen probleem, de Tunesische keuken heeft veel meer te bieden.  
Probeer zeker eens deze exotische vissoep. Of wat dacht je van dit simpel gerecht met eieren

shakshuka.jpg

Rozenwater

Exotisch koken betekent ook gebruik maken van ingrediënten die je niet goed kent, of waarvan je niet echt weet hoe ze te gebruiken. In Noord-Afrika wordt er vaak gekookt met rozenwater. Wil je er zelf mee aan de slag? Deze blog helpt je op weg met tips en recepten! 

Zoete uitsmijter

Tunesisch gebak staat bekend om zijn zoetheid. Er wordt vaak honing gebruikt in combinatie met noten en/of dadels. 

Een bekend dessert is baklava. Welk land baklava kan claimen als ‘zijn’ dessert is onduidelijk. Zowel de Grieken, de Armenen als de Turken vinden dat zij de eerste waren. Maar er zijn dus nóg varianten. Als je fan bent van een mierzoet dessert, is dit zeker een goede optie!

Baklava.jpg

Baklava
Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 10 vellen filodeeg
  • 150 g pistachenootjes
  • 150 g hazelnoten
  • 100 g amandelmeel
  • 100-150 g boter
  • 3 eetlepels bloemsuiker
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater (optioneel)

Voor de siroop:

  • 100 ml water
  • 300 g suiker
  • 1 theelepel citroensap


Laat de vellen filodeeg ontdooien indien nodig volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verwarm de oven op 200°C.

Rooster de noten in een hete pan zonder olie. Hak ze grof. Meng ze met het amandelmeel, de bloemsuiker en het oranjebloesemwater. 

Smelt de boter.

Leg een vel filodeeg in een ingevette ovenschaal. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Leg er een tweede vel filodeeg op en bestrijk met boter. Herhaal dit met de eerste 5 vellen filodeeg. Verdeel het notenmengsel erover. Dek het mengsel af met filodeeg, en bestrijk weer met boter. Maak zo opnieuw 5 lagen met de resterende filodeeg. Bestrijk ook het bovenste deeg met wat boter.

Snij het geheel in vierkanten en daarna in ruiten. Werk eventueel elke ruit af met een stukje noot. Zet het geheel in de oven en bak 20 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is. Maak ondertussen de siroop door de suiker, het citroensap en het water op een zacht vuurtje te zetten. Laat pruttelen tot de suiker helemaal opgelost is en tot je een siroop krijgt.

Giet de siroop over de baklava zodra die uit de oven komt. Laat afkoelen en serveer met een heerlijke tas verse muntthee. Op de Rode Duivels!