8 leuke weetjes over eten om mee uit te pakken

8 leuke weetjes over eten om mee uit te pakken

Weet je waarom mensen met rijst gooien op huwelijken? Of van waar de gewoonte komt om te klinken als je het glas heft? Deze bizarre feitjes over eten zijn leuk om te weten!

1. Een lepel ketchup tegen buikpijn?

De eerste ketchup werd gebruikt als medicijn. Begin 20ste eeuw dachten dokters namelijk dat tomaten goed waren tegen kwaaltjes zoals spijsverteringsproblemen en reuma. 

2. Honing

Honing is het enige voedingsmiddel dat niet slecht wordt. Dit komt omdat er bijna geen water in zit waardoor er geen bacteriën in kunnen groeien. De oudste eetbare honing werd gevonden in een Egyptisch graf en was meer dan 2000 jaar oud! 

3. Hoe weet je of een ei nog goed is? 

Als je een ei in een glas water legt en het zinkt, dan is het nog goed. Komt het bovendrijven? Dan eet je het best niet meer op. 

4. Rijst op een huwelijk

Rijst staat symbool voor vruchtbaarheid, geluk en welvaart. En dat wensen we een pasgetrouwd koppel zeker toe. Blijven smijten dus! Tenzij het door de gemeente verboden is natuurlijk.

Huwelijk rijst gooien_710081953.jpg

5. Suiker helpt tegen de hik

De hik hebben is heel vervelend. Iedereen kent wel wat trucjes om ervan af te geraken, zoals iemand met de hik doen verschieten. Verrassend genoeg kan suiker ook werken! Suiker heeft namelijk de ideale textuur om ervoor te zorgen dat je aandacht onrechtstreeks naar het slikken gaat, wat er voor zorgt dat je hik stopt. 

6. Eten op het vliegtuig smaakloos? 

Toegegeven, slechts weinig mensen zullen het eten op een vliegtuig prijzen om zijn goede smaak. Alleen ligt dat niet enkel aan het eten, maar ook aan ons. Op een grote hoogte is er een heel lage luchtvochtigheid en een lage luchtdruk. Dat zorgt ervoor dat de gevoeligheid van onze smaakpapillen daalt en je dus minder goed dingen smaakt. Ook onze reukzin wordt aangetast en die heeft een belangrijke invloed op het waarnemen van smaak. 

7. Wortels waren vroeger niet altijd oranje

Vroeger hadden wortels veel verschillende kleuren zoals paars, wit, geel... De oranje wortel zoals wij die kennen werd pas in de 17de eeuw ontdekt in Europa en was eigenlijk een kruising van verschillende soorten. Door de opmars van 'vergeten groenten' zie je tegenwoordig wel terug meer soorten in de winkel. Koop eens wat verschillende kleuren en ontdek zelf het smaakverschil! 

wortels verschillende kleuren_248489425.jpg

8. Santé

Het klinken van de glazen is een gewoonte bij feestelijke gebeurtenissen. Die gewoonte komt van bij de Romeinen en heeft niet zo'n leuke oorsprong. In die tijd vol intriges durfde mensen elkaar al eens vergiftigen. Door de glazen tegen elkaar te slaan, wisselden ze drank uit tussen de glazen. Dat maakte de kans op vergiftiging kleiner. En zou jij gif in een drankje durven doen als het daarna ook in jouw glas terecht kan komen?