DIY: confituur maken, hoe begin je eraan?

DIY: confituur maken

Fruit uit de eigen tuin kan vlak voor consumptie geplukt worden. Daardoor kunnen ze vaak langer rijpen dan hun tegenhangers in de supermarkt en dat zorgt voor extra smaak! Maar soms is de oogst groter dan dat jij en je vrienden en familie op kunnen. De oplossing? Confituur maken! 

Voordat we aan de slag gaan met lekkere receptjes, gaan we eens over de theorie. Klinkt saai? Helemaal niet! Dankzij deze basisinfo kan je nadien de perfecte confituur maken, helemaal naar jouw smaak. Ben je al een pro en ben je op zoek naar lekkere receptjes, dan kan je direct door naar onze receptenpost.

De ene confituur is de andere niet

Confituur is een bewaartechniek en bestaat al heel lang. Net zoals bij drogen, roken en pekelen zorgt de suiker ervoor dat je fruit langer meegaat zonder slecht te worden.

  • Confituur of jam zijn vruchten in kleine stukjes gesneden of gepureerd die worden gemengd met suiker. Dit is een vrij stevig goedje.
  • Gelei is sap van vruchten dat wordt opgekookt samen met suiker. De uitkomst is helder en meestal vrij stevig.
  • Marmelade is een heldere gelei waaraan je op het einde terug stukjes vruchten of geraspte schil aan toevoegt. Denk maar aan sinaasappelmarmelade.
  • Compote lijkt op confituur, maar heeft grovere stukken en is minder vast.
  • Vruchtenpaté wordt gemaakt van gelijke delen fruit en suiker. Dit is heel vast en wordt in plakken geserveerd.
  • Chutney is een vruchtenpuree waaraan kruiden en azijn wordt toegevoegd.

Suiker vs. geleisuiker

Je kan confituur zowel maken met gewone suiker als met geleisuiker. Wat is nu het verschil tussen die twee? Geleisuiker bevat naast suiker ook pectine, citroenzuur en kaliumsorbaat (een bewaarmiddel).

Welke suiker je gebruikt maakt wel degelijk een verschil. Als je gewone suiker gebruikt, kan je je confituur op het vuur laten indikken tot je de gewenste vastheid hebt. Gebruik je geleisuiker? Dan moet je eerst het fruit koken en daarna de suiker toevoegen. Hou je aan de kooktijd zoals vermeld op de verpakking, anders kook je de pectine in de geleisuiker kapot en dat is niet de bedoeling.

Pectine wat?

pectine.jpg

Pectine is een natuurlijke grondstof. Het komt voor in de celwanden van planten en vruchten en zorgt ervoor dat plantencellen aan elkaar klitten. Hoe steviger je je confituur wil hebben, hoe meer pectine je dus moet toevoegen.

In geleisuiker zit al pectine, maar je kan het ook apart kopen in de supermarkt. Het staat meestal bij de suiker en geleisuiker. Wil je echt een hele stevige confituur, dan kan je nog extra pectine toevoegen. Lees wel altijd goed de verpakking voor de gebruiksaanwijzing. Of je kan een combinatie maken van zure en zoete vruchten. In zuur fruit zit er namelijk meer pectine dan in zoet fruit.

Hou het proper

confituur proper.jpg

En dan hebben we het niet per se over je keuken, die kan je nadien gewoon opkuisen. Het is wél belangrijk dat je met proper materiaal werkt, anders bestaat de kans dat je confituur begint te schimmelen of gisten. Dan was al je werk voor niets geweest, zonde! Steriliseer je confituurpotten dus vooraf.

 

Werkwijze

Zet een grote pot water op je vuur en laat het koken. Leg voorzichtig je confituurpotten en deksels in het water. Laat 2-3 minuten goed koken. Haal de potten daarna met een tang uit het water. Laat de potten aan de lucht drogen. Zet ze wel op een propere handdoek. Daaronder verstaan we: een handdoek die gewassen en gestreken is op hoge temperatuur. Of je kan de potten laten drogen in een oven op 100°C.

confituur proper 2.jpg

Klaar om aan de slag te gaan? Ontdek hier onze confituur recepten! 

Meer DIY? Maak  hier je eigen handdoek, of ondek hoe je je water kan pimpen