DIY: kweek je eigen kiemen

DIY: kweek je eigen kiemen

Iedereen heeft wel al eens gehoord van scheuten of kiemen. Het zijn zaadjes, granen of erwten die je in water legt en zo tot leven wekt. Een zaadje of graantje lijkt een levenloos ding, maar geef het een beetje water en warmte en na een dag of vier heb je al een kleurrijk plantje waarmee je bijvoorbeeld je boterham wat extra pit geeft.  


Gekiemde zaden zijn krokante smaakbommetjes. Je kan ze makkelijk zelf kweken, het hele jaar door en je hebt er geen tuin voor nodig. Bovendien zou het nog eens supergezond zijn ook! Meevaller! 

Wat heb je nodig?

  • Glazen pot, kan een lege yoghurt-pot zijn 
  • Minimum 3 gaasjes of propere doekjes. Het gaasje moet water doorlaten en voldoende fijn zijn (zodat de zaadjes er niet door vallen). Ik gebruik een stukje dunne nylon, maar met een kaasdoek gaat het ook. Zorg voor minimum 3 gaasjes omdat we minimum 3 dagen zullen kiemen. 
  • Een stevige elastiek om het gaas over de opening van de pot te spannen 
  • Kiemen (zaden, granen of erwten). Je kan een doosje kiemen kopen in de bio-winkel of gewoon zaadjes (bijvoorbeeld radijs- of preizaad) in de plantenwinkel. Je kan ook gedroogde linzen of kikkererwten gebruiken
  • Een kom of bakje 
  • Enkele dagen geduld

kiemen1_0.jpg

Belangrijk 

Werk met propere materialen. Voor ik begin giet ik nog kokend water in mijn glazen pot om alle bacteriën en schimmels te doden. Laat je warme pot aan de lucht drogen. Zorg dat je gaasjes proper zijn. Was ze op een hoge temperatuur mee in de wasmachine.

Aan de slag!

Dag 1

Doe 3 eetlepels kiemzaad of linzen in je glazen pot. Vul je bokaal nu tot de helft met koud water. Laat een dag of een nacht staan. 
Hiermee maken we de zaadjes wakker. Je zal zien: morgen is er al een beetje leven zichtbaar! 
 

kiemen2.jpg

Dag 2

OCHTEND - Span een gaasje op de glazen pot en fixeer het met de elastiek. Laat het water dat in de bokaal zit weglopen (het gaasje moet de kiemen ondertussen in de pot houden). Vul de bokaal met vers water, draai even met de bokaal om de kiemen te spoelen en giet het water opnieuw weg. Herhaal dit nog één of twee keer. Het is belangrijk dat de kiemen worden gespoeld anders gaan ze misschien rotten. 

Zet de bokaal met de opening naar beneden in de kom of het bakje. Zorg dat de pot in een schuine hoek staat zodat het overtollige water kan weglopen. 

Zet de kiemen op een lichte schaduwplek in huis. Niet te donker, maar zeker ook niet in direct zonlicht. 

AVOND – Spoel de kiemen:  Giet vers water in de bokaal en draai wat met de bokaal, giet het water weg. Herhaal daarna nog eens. Plaats de bokaal met kiemen terug in je opvangbakje. 

> Spoel de kiemen 2 keer per dag

kiemen-3.jpg

Dag 3

De sprietjes beginnen uit te schieten. Joepie! 

OCHTEND – Doe het gaasje van de bokaal en vervang het door een vers gaasje. Spoel de kiemen zoals hierboven beschreven. Zet de bokaal met kiemen terug in het opvangbakje. 

AVOND – Spoel de kiemen. Zet de kiemen terug weg in het opvangbakje. 
 

kiemen4.jpg

Dag 4

De sprietjes beginnen mini-plantjes te worden.

OCHTEND – Doe het gaasje van de bokaal en vervang door een vers gaasje. Spoel de kiemen zoals hierboven beschreven. Zet de kiemen terug weg in je opvangbakje.
 
AVOND – Spoel de kiemen. Zet de kiemen terug weg in je opvangbakje.  

kiemen5.jpg

Dag 5

Je kiemen zijn klaar om geproefd te worden.
Spoel de kiemen nog twee keer. Schud ze goed uit. Gebruik ze in je slaatje, op je boterham of als garnering op een gerecht.

kiemen6.jpg

Ook dit nog:

  • Je kan nog een dag langer kiemen maar dat is je persoonlijke keuze. Prei kan je zelf tot tien dagen laten kiemen. Herhaal het spoelen altijd en dit 2 keer per dag! 
  • Als je schimmel ziet verschijnen, of als je pot met kiemen echt stinkt, stop dan onmiddellijk en gooi alle zaden weg. Het is zeer gevaarlijk om rottende kiemen/zaden te eten. 
  • Probeer verschillende zaden uit, zoals erwten, granen of een eigen mengeling. 

Bewaren

Kiemen kan je nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Droog ze even op een keukenpapier en stop ze in een afgesloten pot.

Veel succes en smakelijk!
kiemen7.jpg