peulvruchten

Easy peasy peulvruchten

De voedingsdriehoek is duidelijk: plantaardige producten zijn de gezondste keuze. Niet dat iedereen plots vegetariër moet worden, maar af en toe iets veggie op je bord kan zeker geen kwaad. Peulvruchten zijn een goedkoop, gezond en milieuvriendelijk alternatief voor vlees. En ze zijn gemakkelijk klaar te maken!

Heb jij al wekelijks peulvruchten op je menu staan?

De peulvrucht: een goede vleesvervanger?

Vraag aan elke vegetariër waar ze hun eiwitten vandaan halen, en de kans is groot dat ze ‘peulvruchten’ zullen antwoorden. Toch zijn niet alle peulvruchten eiwitbommetjes. Daarom wordt er ook een onderscheid gemaakt:

  • Kikkererwten, linzen, soja(bonen) en allerlei soorten bonen zoals de witte, rode en zwarte bonen zijn ideaal als vleesvervanger
  • Erwten, peulen, snijbonen en tuinbonen eten we als groente omdat er weinig eiwitten inzitten.


Naast eiwitten bevatten peulvruchten ook ijzer. Nog een reden dus waarom ze interessant zijn als vleesvervanger! Je lichaam neemt wel minder goed ijzer op uit planten dan uit dierlijke producten. Maar je kan een handje helpen, door het te combineren met vitamine C. Voeg dus wat citroensap toe of drink eventueel een glas fruitsap net voor de  maaltijd.

Hoe het zit met vitamine B12?  B12 zit alleen  in dierlijke producten. Ze worden ook aan veel vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivelproducten toegevoegd. Wie gevarieerd eet, hoeft zich geen zorgen te maken!

Gemakkelijk

Peulvruchten kan je  kopen in blik, glas of gedroogd. Heb je weinig tijd?  Ga dan voor blik of glas, die kan je direct toevoegen aan je gerecht! Gedroogde peulvruchten, daar heb je  wel wat werk aan. Meestal moet je ze weken en vervolgens koken. Wil je weten hoe lang, dan kijk je best op de verpakking want de kooktijd verschilt van soort tot soort.

Aan de slag!

Met peulvruchten kun je in de keuken alle kanten uit. Van pizzatopping  tot  zelfgemaakte burger, het kan allemaal!

Niet overtuigd? Laat je verleiden door onderstaande ideeën en recepten!

Vlug gewokt 

Niets zo gemakkelijk en snel als peulvruchten toevoegen aan een wokgerecht. Start met het wokken van de groenten, voeg op het einde peulvruchten uit blik toe en verwarm ze nog even mee. Experimenteer met verschillende peulvruchten en ontdek welke combinaties jij het lekkerst vindt.

Weinig tijd? In de supermarkt vind je een ruim assortiment aan voorgesneden wokgroenten.

Wok met peulvruchten_779786623.jpg

Sin carne

Het internet staat vol met  recepten chili sin carne, de vegetarische variant van chili con carne. Vooral in gerechten met tomatensaus is vlees moeiteloos te vervangen door peulvruchten. Denk aan lasagne, pizza en spaghettisaus.

Zoete pizzasaus met peulvruchten.JPG

Knapperige kikkererwten

Maak je graag groenten klaar in de oven? Voeg er kikkererwten aan toe. In de oven worden ze lekker krokant. 

wintergroenten uit de oven met krokante kikkererwten_1320523016.jpg

Peulvruchtenburger

Peulvruchten kan je ook eenvoudig omvormen tot een burger. Probeer deze vegetarische burgers eens uit!

linzenburger.jpg

Snelle sla

Nog sneller dan in een wok, zijn misschien wel peulvruchten in een salade.

tabouleh.jpg

Ook de moeite

Ook aan andere gerechten kan je peulvruchten toevoegen. Wat dacht je van een heerlijke curry of een hartverwarmend stoofpotje?

vegetarisch stoofpotje bier.jpg

Peulvruchten in de soep

Niet alleen in hoofdgerechten, maar ook in soep zijn peulvruchten smakelijk. Gemixt geven ze soep een romige toets. Kies jij voor een soep met kikkererwten of een linzensoep?

linzensoep_714203431.jpg

Smakelijk!