Een ongezouten mening over peper, verschillende soorten peper

Een ongezouten mening over peper

Wat is jouw favoriet? Witte, zwarte of roze? Of mag het voor jou wat pittiger en kies je resoluut voor chili- of cayennepeper? Hoe dan ook; peper is een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Toch is de ene peper de andere niet. Een overzichtje!

Peper van de peperstruik

Als we spreken over peper, dan hebben we het meestal over de peperbolletjes afkomstig van de peperstruik. Het zijn zaadjes die in verschillende fases van rijpheid worden geplukt en daardoor een andere kleur krijgen. De pikante smaak krijgt het door de stof piperine. Wist je trouwens dat de prijs voor peper altijd al zeer hoog was? Vandaar de uitdrukking dat iets peperduur is.

Peperplant.jpg

1. Groene peper 
De peperbollen worden geplukt als ze nog niet rijp zijn. Daardoor zijn ze ook minder pikant en hebben ze eerder een kruidige en frisse smaak. Ze worden vooral vers gebruikt in de keuken, en zijn onmisbaar als je zelf een heerlijke pepersaus wil maken. Maar je vindt ze ook gedroogd of opgelegd. 

2. Zwarte peper
Ook zwarte peper wordt geplukt als de bessen nog niet rijp zijn. Het enige verschil met de groene is dat de bollen eerst kort gekookt en daarna gedroogd worden. Daardoor krijgen ze een donkere kleur. Zwarte peper is de meest pittige variant. Om het aroma maximaal te behouden, voeg je het pas toe op het einde van je bereiding. Je koopt trouwens best peperbollen en een goede pepermolen in plaats van gemalen peper. Gemalen peper is niet altijd van even goede kwaliteit. Je kan het ook minder goed doseren en het klontert veel sneller. 

3. Rode peper
Deze peperbollen krijgen de kans om aan de plant te rijpen, vandaar de mooie rode kleur. Omdat het langer duurt voor de peperbollen geoogst worden, kost het ook een pak meer. Het is ook niet zomaar in elke supermarkt te vinden. Het wordt vaak verward met roze peper, maar er is wel degelijk een verschil. Lees dus zeker verder! 

4. Witte peper
Witte peperbollen zijn een eigenlijk een bewerking van de rode. De schil wordt er afgeweekt met als resultaat een wit bolletje. Omdat de witte peper dus geen schil meer heeft, heeft het ook een zachtere smaak. Het is ideaal voor een witte saus, want zwarte peper laat uiteraard zwartje puntjes achter.

‘Nep’ pepers van andere planten

1. Roze peper
Ondanks de naam, komt de roze peper helemaal niet van de peperplant. Het is dan ook geen wonder dat deze variant minder pittig is, maar dat maakt ze niet minder lekker. In pepermengelingen met zwarte, witte, groene en rode korrels zijn de rode pepers meestal roze. 

Chilipepers verschillende kleuren.jpg

2. Andere pepers
Al lijken ze niet op peperbolletjes, toch hebben ze dezelfde naam. Ze zijn dan ook minstens even pikant! We hebben het natuurlijk over de chilipepers. De pikantheid komt door een stof die vooral in de zaadjes en zaadlijsten zit. Daarom dat die vaak verwijderd worden tijdens het koken. Maar als je houdt van pittig eten kan je ze gerust mee gebruiken! Ze worden ook vaak gedroogd en dan fijngemalen. Zo krijg je onder andere chilipeper, cayennepeper en piri piri.

Kruiden

Peper en zout zijn de twee meestgebruikte kruiden in de keuken, maar er bestaan er natuurlijk veel meer. Wij maakte een overzichtje van de belangrijkste en vertellen erbij wanner je ze best gebruikt en hoe je ze kan bewaren. Lekker handig!