eet jij te gezond

Eet jij té gezond?

Ben jij non-stop bezig met het uitpluizen van etiketten en ingrediëntenlijsten?
Voel je je schuldig nadat je iets gegeten hebt waarvan je denkt dat het niet gezond is?
Wordt het lijstje van voedingsmiddelen die je schrapt steeds langer?

Misschien eet je dan wel te gezond. En dat is ook niet gezond!

Er bestaat zelfs een naam voor: orthorexia. Dat is een eetstoornis waarbij er een te grote fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen alleen maar het állergezondste eten.

Orthorexia kan ongemerkt je leven insluipen. Eerst stop je bijvoorbeeld met het eten van suiker. Daarna schrap je mogelijk vetten uit je voeding. Een volgende stap kan zijn dat je ook geen granen, aardappelen of zuivel meer wil eten. Want je denkt dat die voedingsmiddelen niet goed voor je zijn. Uiteindelijk eet je misschien enkel nog rauwe groenten.

Hoezo, té gezond is ongezond?

Je wil gezond eten om goed voor jezelf te zorgen. Maar te weinig verschillende soorten voedingsmiddelen eten, heeft schadelijke gevolgen voor je lichaam en geest.

  • Lichamelijk loopt het fout

Je hebt een heel assortiment aan vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om gezond en vol energie te zijn. Wanneer je voedingsgroepen schrapt, krijgt je lichaam deze belangrijke voedingsstoffen niet allemaal. Gevolg: je voelt je moe en futloos. Je verliest gewicht en gaat misschien zelfs richting ondergewicht of ondervoeding.

  • Ook mentaal is het moeilijk

Een hele dag denken aan ‘goed en puur’ eten, vraagt veel van je. Je komt mentaal onder druk te staan. Hoe je je voelt, wordt de hele tijd beïnvloed door wat je gegeten hebt. Je bent zó bezig met het vermijden van ongezonde voedingsmiddelen, dat er in je hoofd geen ruimte over is om te doen wat je écht wil doen. Je hebt geen energie meer voor je school, studie of werk. Ook eenzaamheid loert om de hoek, wanneer je niet meer naar feestjes of restaurants gaat omwille van het ongezonde eten.

blog lekker normaal orthorexia 2_104948129_0.jpg

Waar komt orthorexia vandaan?

Orthorexia heeft net als andere eetstoornissen vooral een psychische oorzaak. Erfelijke aanleg, een traumatische gebeurtenis, faalangst, perfectionisme … Het kan allemaal een rol spelen. “Orthorexia is niet alleen een lichamelijk probleem. Vaak vraagt herstel ook psychotherapie rond lichaamsbeeld, emotieregulatie …” zegt An Vandeputte van het Vlaams kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert.be. “Soms is het kwestie van de angst te overwinnen om niet alles onder controle te kunnen hebben.”

Gezond eten = gevarieerd eten

Natuurlijk wil jij goed voor jezelf en je lichaam zorgen. Precies daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten. Enkel dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om je goed te voelen! De voedingsdriehoek geeft je een idee van wat je nodig hebt om gezond te blijven.

Herken jij je in dit verhaal?

Denk je dat jij te eenzijdig eet of verlies je (veel) gewicht? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Het is belangrijk dat je een behandeling start om je tekorten aan te vullen. Je huisarts zal je mogelijk ook doorverwijzen naar een psycholoog en een diëtist. Een psycholoog kan je begeleiden om bijvoorbeeld je angst te overwinnen om niet alles onder controle te hebben. De diëtist bekijkt met jou hoe je weer gezond en evenwichtig kan eten.

Meer weten?

Hier lees je alles over orthorexia en andere eetstoornissen.