Gemakkelijk zelf eten roken met onze tips

Gemakkelijk zelf eten roken met onze tips

De feestdagen zijn gepasseerd en we hopen dat iedereen 2018 goed heeft ingezet. Toch blijft de kans groot dat je nog een kerst- of nieuwjaarsfeestje in je agenda hebt staan. Wil je verrassend uit de hoek komen, maar heb je geen inspiratie meer? Pak uit met eten dat je zelf gerookt hebt. Hoewel roken vroeger gebruikt werd om eten langer te kunnen bewaren, is het ook gewoon lekker. En het is heel veelzijdig. Je kan niet alleen vlees of vis roken, ook tofu, kaas, groenten en zelfs chocolade komen ervoor in aanmerking. Pluspunt: je hebt er eigenlijk verbazend weinig voor nodig. Enige voorwaarde is dat je houdt van wat experimenteren, want veel hangt af van je eigen smaak. Wij helpen je alvast op weg.

Koud of warm roken

Je kan eten op 2 manieren roken: koud of warm. Koud roken gebeurt op maximaal 25°C en gaat traag. Door de lage temperatuur gaat het product niet garen, maar de rook doodt bacteriën waardoor het eten langer houdbaar blijft. Bij warm roken wordt het product wel direct gegaard, maar is het niet per se langer houdbaar. Warm roken is dus ideaal als je er direct van wil eten.

Om koud te roken heb je al wat meer geavanceerd materiaal nodig. Warm roken daarentegen kan je gemakkelijk thuis doen, zonder speciale spullen. De kans dat je alles in huis hebt om zelf een rookoven te maken, is groot. Of je kan een rookpan kopen, de kleine modellen zijn niet zo duur.

Logo real smoked product.jpg

Rookmot

Het klinkt niet zo smakelijk, maar eigenlijk is het alleen een ander woord voor fijngemalen hout. Elke soort hout heeft zijn eigen aroma. Beuk en kersenhout zijn de meest gebruikte soorten, maar je kan er dus ook mee gaan experimenteren. Het is gemakkelijk online te vinden. Heb je geen zin om het speciaal te kopen? Goed nieuws, dat hoeft ook niet. In het Oosten wordt er bijvoorbeeld droge rijst gebruikt met gedroogde thee en wat specerijen. Wedden dat je dat al in de kast hebt staan?

Zelf een rookpan maken

Zoals gezegd kan je gemakkelijk zelf een rookpan maken met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

 • Grote wokpan, pot of braadslee
 • Aluminiumfolie
 • Rookmot (1-2 eetlepels), of een mengeling van droge rijst, thee en een beetje donkere suiker (voor de kleur)
 • Eventueel wat bakpapier
 • Rooster dat past in je pot/pan/braadslee
 • Deksel

kookpot met rook.jpg

Op de bodem van de pot/pan/braadslee leg je aluminiumfolie. Daarop verdeel je de rookmot. Daarboven komt het rooster. Je kan er eventueel wat bakpapier op leggen en er gaatjes in prikken. Zo voorkom je dat je eten gaat lekken. Op het rooster komt dan het eten dat je wil roken. Als laatste zet je het deksel erop en je bent klaar om eraan te beginnen!

Zet de pot op een middelhoog vuur zodat de rookmot begint te smeulen. Zet het vuur daarna wat lager zodat de rookmot niet verbrandt, leg het eten op het rooster en zet het deksel op de pot. Je kan ook na een paar minuten het vuur afzetten. Laat wel het deksel nog op de pot zodat de rook verder in je vlees of vis kan trekken.

Rooktijd

Hoe langer je rookt, hoe intenser de smaak zal zijn. Het hangt dus grotendeels af van je eigen smaak. Je kan je eten eerst (kort) roken en daarna nog verder bakken of grillen als het nog verder moet garen. De rooktijd mag je dan aftrekken van de normale gaartijd.

Aan de slag!

1. Vis

gerookte zalm.jpg

Een lekkere zalmsteak kan je naar een nog hoger niveau tillen als het goed gerookt is. Kruid de vis met een snuifje zout. Verdeel 1 tot 2 lepels rookmot op de bodem van de pan. Leg de zalm in de rookpan als het begint te smeulen. Afhankelijk van hoe sterk je de rooksmaak wil, laat je de vis op een zacht vuurtje 5 tot 10 minuten roken. Daarna bak je hem verder gaar in de pan of in de oven.

Weet je niet goed wat erbij te eten? Hieronder vind je 3 van onze favoriete zalmrecepten:

2. Mozzarella 

Om mozzarella te roken heb je niet veel tijd nodig. Vanaf dat de rookmot genoeg smeult, neem je de pan van het vuur en leg je de mozzarella op het rooster. Zet het deksel erop en laat de bollen zo’n 2 tot 3 minuten liggen zodat de smaak er goed kan intrekken. Omdat de pan niet meer op het vuur staat, zal de mozzarella niet smelten. Je kan hem daarna gemakkelijk in plakjes snijden.

Heel lekker in een salade met tomaat en basilicum! Besprenkel met wat olijfolie, breng op smaak met peper en zout en geniet van dit heerlijk bijgerecht. Simpel, maar toch een beetje speciaal.

Tomaat mozzarella.jpg

3. Vlees

Buikspek, eendenborst, kipfilet, ribbetjes... de mogelijkheden zijn eindeloos en te veel om op te noemen. We gaan voor een lekkere gerookte kipfilet. Omdat kip nogal lang duurt om te garen in een rookoven, kook je ze voor en voeg je daarna de rooksmaak toe. Begin dus met de filets of billetjes in bouillon te pocheren tot ze net niet gaar zijn. Haal ze uit het water en dep ze droog. Doe er eventueel nog wat kruiden op zoals peper, kippenkruiden, lookpoeder… Rook de kipfilets daarna nog zo’n 5 tot 15 minuten in je rookoven en smullen maar! Gerookte kip zal deze recepten alleen nog maar beter maken:

4. Tofu 

Tofu roken is zowaar nog gemakkelijker, omdat het niet meer hoeft te garen. Je laat de tofu best wel op voorhand een nachtje marineren voor wat extra smaak. Laat de tofu daarna 5 minuten roken en klaar is kees. Heerlijk op een salade, of om te verwerken in pasta.

Ingrediënten voor een lekkere marinade

 • Water
 • Gember
 • Sojasaus
 • Look
 • Peper
 • Zout

Breng een bodempje water aan de kook en los daar een goede scheut zout in op. Voeg daarna naar smaak de andere ingrediënten toe. Wij gebruiken 2 eetlepels sojasaus, 1 gemberwortel in plakjes gesneden, 2 teentjes look geperst en goed wat peper. Voeg er nog water aan toe zodat de tofu helemaal onder kan staan. Sluit af met een deksel of folie en laat een nachtje marineren.

tofu gerookt.jpg

5. Groenten

Groenten roken is misschien minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Zoals gezegd kan je in principe alles roken. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, broccoli, bloemkool, tomaatjes, paprika, champignons… Groenten die snel gaar zijn, kan je in de rookpan garen. Andere groenten zoals aardappelen, kan je best op voorhand beetgaar koken. Laat ze daarna nog 5 tot 15 minuten roken voor de smaak en serveer direct. Alvast 2 recepten waar je gerookte aardappelen in kan verwerken:

 

Eten roken vraagt om experimenteren. Probeer gewoon en zoek zo naar wat jij het lekkerste vindt. Veel succes!