Markten voor de beste groentedeals

Groenten scoren op de markt

De wekelijkse markten zijn in Vlaanderen nog steeds populair. Het groot aanbod is lekker vers én er zijn minder verpakkingen. Beter kan haast niet! 

Tijdens de Week van Markt van 8 tot 14 april worden er in West-Vlaanderen veel leuke acties georganiseerd. De deelnemende gemeenten kan je hier vinden.

Deze actie is het ideale moment om alle markten nog even onder de aandacht te brengen. Nog geen plannen dit weekend? Hier kan je wat inspiratie vinden om eens een andere markt te bezoeken! 

Brugge

In hartje Brugge op het Zand is er elke zaterdag een grote markt. Hier vind je niet alleen eten, maar ook kledij en andere typische marktspulletjes. Voor de groente- en fruitdeals kan je vooral in de Hauwerstraat terecht. Lekkere Belgische kersen, aardbeien of asperges: je vindt het hier allemaal! 

markten2.jpg

Antwerpen

De markt op zaterdag wordt ook wel eens de ‘vreemdelingenmarkt’ genoemd door de grote hoeveelheid Noord-Afrikaanse producten. Exotische kruiden, olijven en een groot aanbod van noten maken deze markt meer dan de moeite waard. Uiteraard kan je er ook terecht voor andere etenswaren zoals groenten, fruit, vis, vlees, kaas … Tegenwoordig is het ook the place to be om met mooi weer een cavaatje te drinken en een hapje te eten. De dag dat markten enkel voor oudjes was, is helemaal voorbij. 

markten3.jpg

markten5.jpg

Brussel

In Brussel kent iedereen de Zuidmarkt, waar er genoeg te beleven valt om je de hele zondagvoormiddag te vermaken. Geniet er van de gezellige drukte en wandel daarna een van de cafés in de buurt binnen om uit te blazen boven een lekkere verse muntthee. Maar tegenwoordig is ook de markt op het Flageyplein hot. Je kan er eerst je wekelijkse inkopen doen, en daarna lunchen bij één van de vele foodtrucks. Heb je zin in een Marokkaanse pannenkoek met honing, feta en olijven? Of eerder in Vietnamese Loempia’s of Braziliaanse empanadas? Het grote aanbod maakt de keuze niet gemakkelijk! 

markten7.jpg

markten9.jpg

Aalst

De zaterdagmarkt van Aalst bestaat sinds de middeleeuwen en lokt nog steeds mensen vanuit de hele regio. De kramen staan verspreid over het hele centrum en dat maakt het net zo gezellig. Er zijn zo’n 170 kramen en die verkopen van alles: groenten en fruit, bloemen en planten voeding, kledij en nog andere spullen. Alles wat je dus van een markt verwacht. Ben je op zoek naar groentedeals? Dan ga je best naar het Keizersplein. Wie de sfeer niet wil missen, brengt best een bezoekje tussen 8 uur en 12.30 uur.  

markten10.jpg

Genk

Ook Limburg heeft ‘s zaterdags in Genk zijn eigen interculturele versmarkt. Na het bezoek aan de markt kan je uitblazen in één van de gezellige cafés of restaurantjes in de buurt. Ook een bezoek aan C-Mine, de oude mijn, is altijd de moeite! Het verplichte (inkopen doen) aan het aangename koppelen was nog nooit zo eenvoudig. 

markten11.jpg

Lokale en duurzame initiatieven

Tegenwoordig heb je naast de wekelijkse versmarkten ook verschillende lokale initiatieven die inspelen op duurzaamheid. 

Op het Sint-Katelijneplein in hartje Brussel heb je bijvoorbeeld elke woensdag een biomarkt. Je vindt hier regionale producten van hoogwaardige kwaliteit, allemaal biologisch uiteraard. 
markten12.jpg

markten13.jpg

In Gent hebben ze dan weer verschillende boerenmarkten onder de naam ‘De Toekomst’. Boeren kunnen er rechtstreeks hun producten aan de man brengen tegen eerlijke prijzen. Duurzame landbouw en korte keten staan hier centraal. Als je graag wat meer wil weten over hoe een bepaald product gemaakt wordt, dan ben je hier op de juiste plaats. Boeren vertellen met passie over hun werking. Ze geven je ook met plezier suggesties voor een recept of bereidingswijze.

markten14.jpg