Kaki, koken met kaki

Ken jij de kaki al?

Ben je de winter al beu? Met zijn mooie rode kleur brengt de kaki wat zomerse warmte in huis. Dit stuk fruit ligt in de winkel van september tot maart. Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de kaki smaakt? Sommige mensen vergelijken hem met meloen, andere denken eerder aan abrikoos. Maar proef vooral zelf eens!  

Oosterse vrucht

De kaki komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt tegenwoordig in zowat alle subtropische landen geteeld. In principe kunnen we hem zelfs in België kweken want de kaki is vorstbestendig. 

Wist-je-datjes

  • De naam kaki komt van het Griekse ‘Diospyros kaki’, wat ‘godenvrucht’ betekent.
  • Zijn oranje kleur dankt hij aan de grote hoeveelheid bètacaroteen, net zoals bij wortelen. 
  • De kaki bevat zo goed als alle vitamines en mineralen. Vooral vitamine C is overvloedig aanwezig. 

Kaki in mandje_527726956.jpg

Hoe eet ik deze godenvrucht? 

Er zijn verschillende soorten

  • De Fuyu-kaki heeft de vorm van een vleestomaat, maar is lekker knapperig. Ideaal om zoals een appel uit het vuistje te eten. 
  • De Hachiya-kaki lijkt met zijn langgerekte vorm en een botte punt een beetje op een eikel. Deze variant kan je alleen eten wanneer hij overrijp is. Je kan hem best in 2 snijden en uitlepelen zoals een kiwi. 

Hoe weet je nu of een kaki rijp genoeg is om te eten? Heel eenvoudig: probeer een bladsteeltje uit te trekken. Bij een rijpe vrucht gaat dit gemakkelijk. Als je hard moet trekken, kan je hem beter nog even laten liggen. 

Ontdek de mogelijkheden!

Je kan kaki’s niet alleen rauw eten. Ze zijn heerlijk in een smoothie of je kan er confituur mee maken (hier lees je trouwens alles over zelf confituur maken). Of ze brengen je hoofdgerecht mee op smaak zoals bij deze zalmfilet met broccoli, kaki en aardappelen

Tags

fruit