Tips en tricks om je voeding goed te bewaren

Tips en tricks om je voeding goed te bewaren

Als je je eten goed bewaart, wordt het minder snel slecht. Goed voor jezelf (ziek worden door besmet eten is nooit leuk natuurlijk), maar ook voor het milieu (minder voedselverspilling). Hieronder zetten we voor jou de tips & tricks op een rijtje zodat je je producten zo lang mogelijk en veilig kunt bewaren.

Lees de verpakking!

Dat is ineens de beste tip die we je kunnen geven. Op het etiket staat namelijk altijd hoe en waar je een product het beste kan bewaren.

Staat er ‘gekoeld bewaren’, dan moet je het product altijd in de koelkast zetten, ook al is het nog niet open. Een verschil met de instructie ‘na openen gekoeld bewaren’, want dan moet je het product natuurlijk pas na het openen in de koelkast zetten. Zo simpel kan het soms zijn!

Droge voeding zoals pasta of rijst bewaar je na opening in een voorraadkast. Je kan het best wel afsluiten met bijvoorbeeld een wasknijper, of je kan een voorraadpot met deksel gebruiken. Het is zeker ook geen slecht idee om de houdbaarheidsdatum met een etiket op de pot te kleven.

THT of TGT?

Bij ten minste houdbaar tot (THT) garandeert de fabrikant dat het product tot die datum smaakvol en veilig is. Erna kan er eventueel sprake zijn van een mindere kwaliteit, of een mindere smaak of geur. Dat betekent niet dat het plots niet meer eetbaar is. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kan je het vaak nog na de THT-datum eten of drinken. THT staat vaak op voeding die niet snel vervalt zoals bloem, koffie, frisdrank, soep…

Te gebruiken tot (TGT) staat vooral op producten die maar een beperkte tijd goed blijven zoals vlees, vis, verse fruitsappen… Hier is de datum dus wel een echte vervaldatum. Erna kan je het product beter weggooien, ook al ruikt en proeft het misschien nog oké. Je zou er wel eens ziek van kunnen worden.

5 tips voor het bewaren van voeding in de koelkast

koelkast (Medium).jpg

  • Zet de temperatuur van je koelkast op 4°C om de groei van bacteriën zoveel mogelijk te beperken. .Zo kan je je eten langer bewaren. .
  • Wanneer je een product opent, dek het dan zo goed mogelijk af. Zo kunnen er minder schadelijke stoffen aan en droogt het niet uit.  Doe dit ook met restjes groenten.  Als het mogelijk is, kan je het product best in zijn originele verpakking bewaren.
  • Schep orde in je koelkast. Zet alles steeds op dezelfde plek. Zo weet je altijd waar alles staat. Je verkleint zo ook de kans om dat restje achteraan in je koelkast te vergeten.
  • Heb je een overschotje van je warme maaltijd? Laat het dan eerst goed afkoelen voor je het in de koelkast plaatst. Om dit te versnellen kan je de restjes al in kleine potjes verdelen en eventueel in koud water plaatsen. Zorg ervoor dat je restjes binnen de 2 uur in de koelkast staan. Je eet ze ook best op binnen de 2 dagen.
  • Ontdooien doe je best in de koelkast. Plaats wel steeds een bordje onder het te ontdooien product. Zo voorkom je dat het dooivocht op andere producten terecht komt.

Schikking van de koelkast

Het is belangrijk om je eten op de juiste plaats te bewaren in de koelkast.

  • Onderaan is er meestal een groentelade. Ideaal voor groenten en fruit.
  • Daarboven bewaar je best vleesproducten, vis en andere rauwe producten. Dit is ook de beste plaats om iets te laten ontdooien.
  • Bovenaan in de koelkast plaats je bereide gerechten.
  • Stapel geen producten op elkaar, zo kan elk product optimaal koelen.
  • Bewaar medicijnen in een aparte, afgesloten doos in de koelkast.

Screenshot (36).png