Winterse kolen! Ken jij het verschil tussen een savooikool, groene kool en boerenkool?

Winterse kolen! Ken jij het verschil tussen een savooikool, groene kool en boerenkool?

Kolen, je vindt ze in alle kleuren en maten. Ideaal om mee te variëren dus! De klassiekers zijn onder andere bloemkool in witte saus en rode kool met worst. Vandaag zetten we twee andere soorten in de kijker. Je leest het goed: twee verschillende soorten, en geen drie. Savooikool en groene kool zijn namelijk hetzelfde. Het is één van de oudste koolrassen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Gelukkig kunnen ze goed tegen de koude waardoor ze ook bij ons goed groeien.

Savooikool.jpg

Een andere kool die goed tegen de koude kan, is de boerenkool. Leuk weetje: boerenkool gaat zoeter smaken als het blootgesteld wordt aan vriestemperaturen. Zetmeel wordt dan omgezet in suiker om het vriespunt te verlagen.

Savooikool en boerenkool zijn allebei groen, maar toch is er een duidelijk verschil. Savooikool is een echte knol zoals witte en rode kool, terwijl boerenkool een losse kool is. Die bestaat dus uit allemaal losse bladeren. Vanaf nu kan je je niet meer vergissen! 

Boerenkool 2.jpg

Recepten

Savooikool of boerenkool in een stamppot is een echte klassieker, dus deze kon niet ontbreken. Dankzij de rode peper is deze stoemp lekker pittig. Ook in een stoofpotje of in de wok kan je kool gemakkelijk en lekker klaarmaken:

 

Maar met kool kan je zoveel meer doen. Heb je al eens aan onderstaande bereidingen gedacht?

witte lasagne met boerenkool.jpg