eitjes

5 k-ei-wijze weetjes over kippeneieren

Pasen staat gelijk aan eieren rapen. Liefst van chocolade, maar ook versierde eitjes zijn leuk om te zoeken. Daarom vandaag alles wat je moet weten over eieren!

1. Zijn eieren gezond?

Op tijd en stond eens een eitje eten is zeker gezond. Het is namelijk een goede bron van eiwitten. Ideaal dus als je eens een dagje geen vlees of vis wil eten! Ook aan vitaminen en mineralen ontbreekt het eieren niet. Naast selenium, ijzer en zink bevatten eieren B-vitaminen, vitamine A en D. Maar een eierdooier bevat veel cholesterol. Daarom beperken mensen met diabetes of met een te hoge cholesterol zich best tot 3 eitjes per week.

2. Hoelang blijft een ei vers?

Bewaar jij je eieren in de koelkast? Dan ben je goed bezig! Zo zijn eieren tot 4 weken houdbaar vanaf de dag dat ze gelegd zijn. De schaal is poreus en kan geuren en smaken opnemen. Daarom bewaar je eieren best in hun verpakking in de koelkast.

3. Hoe herken je een vers ei?

De houdbaarheidsdatum vind je natuurlijk altijd terug op de doos of op het ei zelf. Maar er zijn ook twee leuke tests die je kan doen om te zien of je ei nog vers is:

  • De drijftest

Als je een vers ei in water legt, dan zakt het snel naar de bodem. Een oud ei daarentegen komt bovendrijven omdat het een grotere luchtkamer heeft.

  • De schudtest

Wanneer je een oud ei zachtjes schudt, hoor je de inhoud bewegen. Bij een vers ei daarentegen hoor je niets.

4. Wat betekent de code op een ei?

Eieren die verkocht worden in de winkel moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Gelukkig maar! Al die eieren behoren tot klasse A en krijgen een code. Het eerste cijfer is altijd een getal tussen 0 en 3:

  • 0 = bio-ei
  • 1 = ei van hen met vrije uitloop
  • 2 = scharrelei
  • 3 = kooi-ei, waarbij de kippen in legbatterijen zitten.

Daarna volgt het land van herkomst, waarbij BE staat voor België. En als laatste vind je nog het registratienummer van de producent terug.

shutterstock_133684631.jpg

5. Hoe kook je het ideale eitje?

Begin met je ei op tijd uit de koelkast te halen en prik met een fijne naald een dun gaatje in de bolle kant. Op die manier zal je ei niet barsten tijdens het koken. Zorg dat de eieren volledig onder (kokend) water liggen. Hoe lang ze nu moeten koken hangt af van het soort ei dat je wil:

zachtgekookt: 3 - 4 minuten

hardgekookt: 8 minuten.

Zin gekregen in een eitje? Vind hier het recept voor een heerlijke omelet met tomaat en champignons.