7 gerechten om te grillen BBQ

9 gerechten om te grillen

Maartse buien, aprilse grillen... het Belgische weer staat bekend om zijn talrijke regenbuien. Wij zijn meer fan van een ander soort grillen: dat van eten! En dat kan je een heel jaar lang doen, ongeacht wat voor weer het is. 

Bij grillen gebruik je stralingshitte om voedsel te bereiden. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het eten snel dichtschroeit. Er gaat dus weinig vocht verloren, en dat geeft een vollere smaak. Nog een pluspunt, je hebt maar heel weinig vet nodig. Heb je moeite om de verschillende bereidingswijzen uit elkaar te houden? Check dan zeker onze blog ‘Koken met dummies’.

gegrilde kip tomatensalade.jpg

Tips & tricks

  • Grillen doe je meestal in de oven, maar je kan ook een grillpan, grillmachine of barbecue gebruiken.
  • Je kan zowel vis, vlees als groenten grillen. Laat het voedsel eerst op kamertemperatuur komen.
  • Een grillpan moet je na gebruik alleen afspoelen met heet water. Gebruik vooral geen zeep, want dat ontvet de pan te veel. De kans bestaat dat je eten de volgende keer aan de pan blijft plakken. En dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.
  • Laat bij het grillen in de oven de deur op een kier staan, zodat de waterdamp kan ontsnappen.
  • Bewaar vitamines en mineralen zoveel mogelijk door je vlees zo klein mogelijk te snijden. Zo is het sneller gaar en verlies je dus minder voedingsstoffen. Groenten snij je juist zo groot mogelijk zodat ze zo weinig mogelijk vocht verliezen waarin de voedingsstoffen zitten.
  • Gebruik op voorhand geen zout. Zout onttrekt vocht en zorgt ervoor dat de buitenkant nat wordt. Daardoor zal vlees bijvoorbeeld niet mooi dichtschroeien en zal het minder sappig zijn.
  • Vlees of vis in een grillpan, grillmachine of barbecue zal in het begin vaak plakken aan de rooster. Dit is normaal! Draai het pas om als het vanzelf loslaat.
  • Heb je je eten te lang laten liggen en heb je zwarte randjes? Snij ze eraf. Verbrande producten bevatten ongezonde stoffen.
  • Bij het grillen heb je meestal geen vetstof nodig. Een beetje olie gebruiken kan wel helpen om je voedsel een mooier kleurtje én extra smaak te geven. Smeer de olie wel op het eten zelf, en doe het dus niet in de pan of op de grill.
  • Vis op de barbecue kan al eens uit elkaar vallen. Dit kan je voorkomen door een stevige vissoort te kiezen. Tong, tilapia, schol of zelfs kabeljauw laat je beter links liggen. Zalm is een winner, net als sardientjes, tonijn, zwaardvis of poon. 

Gegrilde zomergroenten.jpg

Probeer het zelf!