Mei plasticvrij

Mei plasticvrij

Plastic is niet meer weg te denken uit ons leven. Kijk maar eens rond je, het zit bijna overal in. Dit komt omdat het goedkoop en heel duurzaam is. Maar duurzaamheid is nu geen voordeel, maar net een nadeel. Zeker bij plastic voorwerpen die je maar 1 keer gebruikt zoals rietjes, bekers, bestek… Wist je dat een plastic flesje bijvoorbeeld langer dan 500 jaar nodig heeft om afgebroken te worden als het in de natuur terecht komt?

Wereldwijd komt er elke minuut een volle vrachtwagen aan plastic in onze zeeën en oceanen terecht. Men spreekt van een plastic soep met een oppervlakte van Spanje én Frankrijk samen. Niet alleen eten veel zeedieren dat op waardoor ze sterven. Er ontstaat ook microplastic. Vissen eten het op en zo komt het ook in onze voedselketen terecht.. Onderzoekers zijn het er over eens dat we op verschillende manieren plastic opnemen. Door vis, plastic verpakkingen of cosmetica. De gevolgen voor de mens zijn nog niet helemaal duidelijk.  Wel zeggen sommige onderzoekers dat het de normale hormoonfunctie en vruchtbaarheid verstoort en dat het onze ingewanden kan beschadigen.

Gelukkig zijn mensen en bedrijven zich steeds meer bewust van het probleem  en doen ze meer hun best om het gebruik van plastic te verminderen. “Mei Plasticvrij” speelt hier op in en wil mensen extra motiveren om het probleem aan te pakken. Met handige tips is het gemakkelijker om kleine, haalbare veranderingen door te voeren. Zo kan je stap voor stap je gewoontes aanpassen en op lange termijn je plasticgebruik verminderen. Alle beetjes helpen!

Wil jij ook je steentje bijdragen aan een beter milieu, maar weet je niet goed hoe? Deze tips helpen je op weg.

Zo verminder je het gebruik van 'single use plastic'

 • Koop je ’s middags een slaatje op het werk? Neem bestek mee van thuis.
 • Gebruik geen rietjes meer, ook niet op restaurant. Je kan ze vervangen door metalen of bamboe exemplaren. Of je kan uit een glas drinken natuurlijk.
 • Koop een herbruikbare drinkfles voor onderweg.
 • Gebruik een herbruikbare zak om naar de winkel te gaan.
 • Koop houten wattenstaafjes.
 • Een koffie voor onderweg? Gebruik een herbruikbare koffiebeker!
 • Koop zo veel mogelijk groenten en fruit die niet verpakt zijn en breng zelf herbruikbare katoenen netjes mee.

Herbruikbare verpakking_1131735062.jpg

Wat kan je nog doen? 

 • Schakel over naar blokken zeep of shampoo. Goed voor het milieu én je huid!
 • Vervang je tandenborstel door één van bamboe.
 • Neem zelf je bakjes voor beleg mee naar de slager.
 • Breng eens een bezoekje aan een verpakkingsvrije winkel in je buurt, of ga naar de markt! Via deze link vind je verpakkingsvrije winkels in je buurt. 

Ook zin gekregen om deze maand wat meer plasticvrij te leven? Via de site van Mei Plasticvrij kan je je registreren en nog meer inspiratie opdoen.