seldersap, celery juice, selder

Seldersap, hoe zit dat?

Wie actief is op sociale media heeft dit groene sapje waarschijnlijk al voorbij zien flitsen. Het drankje wordt omschreven als een wondermiddel. Wie er elke ochtend van drinkt, kan van allerlei gezondheidskwaaltjes genezen. Last van je darmen, acné of chronische pijn? Seldersap lost het allemaal op! Wie had gedacht dat de doodgewone selder opeens al deze aandacht zou krijgen? En is deze aandacht terecht?

Een groente als een ander

Dat selder gezond is, daar moet je niet aan twijfelen. Net zoals andere groenten bevatten ze weinig calorieën, zijn ze een bron van vezels en bevatten ze mineralen en vitaminen. De samenstelling van mineralen en vitaminen is voor elke groente verschillend. Is die van de selder dan zo speciaal? Ja en nee, het hangt af van de groente waarmee je selder vergelijkt. Zo bevat selder meer calcium dan bijvoorbeeld een paprika. Maar wie een hele rode paprika eet, heeft wel zijn dagelijkse portie vitamine C binnen. Variëren is dus de boodschap!

Man eet selder_452689573.jpg

Misschien kreeg je ook het woord antioxidanten of flavonoïden naar je hoofd geslingerd. Ze geven selder de status van superfood. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Die kunnen schade veroorzaken en op lange termijn zorgen voor onder andere hart- en vaatziekten en kanker. Maar wie regelmatig groenten en fruit eet, krijgt deze stofjes zeker binnen. Je hoeft er dus geen bossen selder voor te verorberen.

Gezond sapje?

Volgens de oprichter van de ‘celery juice movement’ moet je er een sapje van maken om van alle gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Vezels laat je beter aan de kant liggen, want deze zouden de heilzame werking van selder afremmen. Maar is dat ook zo? Het antwoord is nee. Wie selder drinkt voor zijn vele gezondheidsvoordelen, zal ongetwijfeld teleurgesteld worden.

Drink je toch graag seldersap? Geen probleem, het past binnen een gezonde voeding. Wil je graag van de vele gezondheidsvoordelen genieten, dan helpt een dagelijkse portie groenten je daar beter mee dan elke dag een glas seldersap!

Seldersap glas_312995768.jpg