Gratin van wintergroenten

Gratin van wintergroenten

Herfst Winter 55 minuten vegetarisch

Ingrediënten

Voor 1 persoon - pas aan

aardappelen: 1 rammenas: 0.5 zoete aardappel: 0.25 (grote) pastinaak: 0.25 ui: 0.25 geraspte kaas: 25 g bloem: 12.5 g boter: 12.5 g melk (scheut) nootmuskaat peper zout

Bereiding

Schil de aardappel, zoete aardappel en pastinaak. Snij ze in schijfjes, eventueel met een mandoline. Was de rammenas goed en snij ook in schijfjes.

Zet een grote pot met een bodem water op het vuur en breng het aan de kook. Blancheer daarna één voor één de groenten beetgaar in 5-10 minuten. Bewaar het kookvocht.

Snipper ondertussen de ui fijn en bak deze glazig in een hete pan met de boter. Voeg de bloem toe en roer tot je een gladde, droge roux krijgt. Giet er eerst de melk bij en voeg daarna beetje bij beetje het kookvocht van de groenten erbij. Voeg kookvocht toe tot je saus de gewenste dikte krijgt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Haal de pan van het vuur en roer er de helft van de kaas onder.

Laat de groenten goed uitlekken en dep ze eventueel droog. Leg ze daarna in laagjes in een ingevette ovenschaal. Verdeel tussen alle laagjes een beetje kaassaus. Eindig met een laag kaassaus en strooi daar de resterende kaas over.

Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200°C. Bak het geheel nog 15-20 minuten tot je een mooie kaaskorst krijgt.

Lekker met een frisse salade bij.

Alternatieve ingrediënten

Tip: ook lekker met een laagje gehakt.