Makreel gegratineerd met kaas

Makreel gegratineerd met kaas

Herfst Lente Winter Zomer 40 minuten niet vegetarisch

Ingrediënten

Voor 1 persoon - pas aan

makreelfilet: 100 g (met huid) room: 62.5 ml (soja) sjalot: 1 geraspte kaas: 1 eetlepel bloem: 5 g boter: 5 g citroen: 0.25 azijn: 1 eetlepel peper zout

Bereiding

Warm de oven voor op 200°C.

Snipper de sjalot fijn. Leg de filets met de huid naar beneden in de ovenschaal, verspreid de sjalotjes over de filets. Breng op smaak met peper en zout. Voeg daarna de azijn toe en vul dit aan met water totdat de vis bijna onder staat. Bedek de schaal met folie en bak de vis gedurende 20 minuten in de oven. 

Giet het vocht uit de schaal in een steelpan en breng het aan de kook. Voeg de room toe en laat inkoken. Meng ondertussen de bloem met de (koude) boter. Gebruik deze koude roux om de saus mee te binden. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de saus over de vis, verdeel de geraspte kaas hierover en voorzie het geheel onder de hete grill van een bruin korstje. Werk af met partjes citroen.

Lekker met gekookte venkel en gekookte aardappelen.

Alternatieve ingrediënten

Tip: Koude roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem die koud gemengd worden. Het wordt ook wel beurre manié genoemd en je kan het gebruiken om warme bereidingen mee te binden.