Chinese dumplings jiaozi

Chinese dumplings

Herfst Lente Zomer 60 - 90 minuten niet vegetarisch

Ingrediënten

Voor 1 persoon - pas aan

gehakt : 50 g bloem: 47.5 g water: 30 ml (warm) blad Chinese kool: 1 (of paksoi, spitskool ... ) pijpajuintje: 0.5 sojasaus: 0.25 eetlepel Rijstwijn of rijstazijn: 0.25 eetlepel (optioneel) gember: 0.25 (cm) olijfolie: 0.25 eetlepel bieslook peper zout

Bereiding

Maak eerst het deeg. Meng de bloem en het water en voeg de olijfolie en een snuifje zout toe. Kneed het deeg tot het goed elastisch is. Dit kan even duren. Rol in een mooie bol en zet 30 minuten aan de kant.

Was en snij de koolbladeren, pijpajuin en bieslook in fijne snippers. Schil en rasp de gember. Meng deze ingrediënten onder het gehakt. Voeg de sojasaus en (eventueel) de rijstwijn toe en breng verder op smaak met peper en zout. Het gehakt mag goed vochtig zijn.

Verdeel het deeg in kleine bolletjes (5 per persoon). Rol die uit tot je een cirkel hebt van ongeveer 9 cm diameter. Probeer ervoor te zorgen dat het midden iets dikker is dan de randen.

Leg 1 tot 2 eetlepels vulling in het deeg en vouw de dumpling goed toe. Vul zo al het deeg.

Breng een grote pot met water aan de kook. Leg de dumplings hier voorzichtig in en laat koken. De dumplings zijn gaar als ze bovendrijven. Haal ze voorzichtig uit het water en spoel af. Dat zorgt ervoor dat ze niet aan elkaar plakken als je ze serveert.

Wil je als hoofdgerecht enkel dumplings eten, dan moet je er 15-20 per persoon maken. Dat is heel wat werk. Wij rekenen 5 dumplings per persoon. Combineer met een salade en eventueel wat noedels of rijst.

Alternatieve ingrediënten

Je kan eindeloos variëren met de vulling. Heb je liever kip, garnalen of helemaal vegetarisch? Het kan allemaal! Zorg er alleen voor dat je alles fijn snijdt en dat de vulling goed genoeg aan elkaar plakt.

Tip: je kan in de meeste Aziatische supermarkten ook voorverpakt deeg in de diepvries kopen. Dat bespaart je heel wat werk.